Diferențe între noi și americani

percepem politețea și prietenia pentru oameni străini ca un semn de slăbiciune politețea și prietenia sunt un modus vivendi.
Nouă ne este frică să salutăm un necunoscut cu care ne intersectăm. Dacă am saluta ne-am arăta vulnerabili. Un simplu how are you today, un zâmbet, chiar și la un nivel superficial îți fac ziua mai frumoasă și mai plăcută, mai ales când aceasta ți se întâmplă constant și de la mai toată lumea pe care o întâlnești într-o zi.
negativismul pozitivismul
Ieșim din scara blocului, mergem pe stradă, stăm în metrou cu privirea în jos, fie jenată de ceva, fie rătăcită de oboseală,stres sau griji. poți privi oamenii în ochi, atunci îți zâmbesc, îți face plăcere, te încarcă de energie pozitivă. Simți chiar o solidaritate și o capacitate foarte mare de adaptare, chiar și în condițiile unei crize mari economice
nu ne pasă prea mult de ceilalți sunt săritori și te ajută
de multe ori dacă te oprește cineva pe stradă ți-e frică de consecințe negative dacă te văd derutat, te întreabă cu ce te pot ajuta și chiar și fără să le ceri se oferă să te ducă cu mașina unde ai nevoie
suntem foarte agresivi sunt foarte liniștiți și detașați
știm bine cum te simți în trafic în București, unii își pierd mințile complet, ne consumăm enorm energia.
Suntem regii claxonatului…
deși stau în cozi uriașe nu am auzit vreodată un claxon, nu am întâlnit mașini care să-ți taie calea și nu am întâlnit deloc răfuieli în trafic.
suntem spontani, suntem latini, suntem balcanici sunt mult mai pragmatici și mai raționali
da, suntem liberi, independenți, avem sângele fierbinte și orgoliul cât casa.
Emoționalul ne dictează mare parte din acțiuni și nu ne place să fim guvernați de calcule. Oricum vom câștiga din ce în ce mai mulți bani.
își calculează bugetul familiei și nu cheltuiesc mai mult decât își permit.
Din păcate unul din aspectele principale la un nou născut poate fi ce impact are asupra bugetului familiei.
noi avem sancțiuni? respectă legea
La noi dacă avem legi sunt prea puțin cunoscute și de cele mai multe ori ignorate pentru că nu are cine să aplice sancțiuni, iar dacă ai ghinionul să ți se întâmple așa ceva ”te înțelegi” nu am văzut un muc de tigară aruncat pe jos, nu am văzut vreo intersecție blocată, mașinile merg constant, fără să depășească prea mult limitele de viteză.
”1200$ fine for littering”
ne plac la nebunie cărțile de vizită are you on facebook?
probabil și datorită statutului social pe care ni-l conferă și faptului că ne place networkingul acum, după atâtea decade de ”pile” nu am dat cred nici 3 cărți de vizită într-o lună de America;am auzit în schimb deseori întrebarea din titlu.Interesant că nu m-a întrebat mai nimeni, are you on linkedin?
avem mult praf și poluare nu există spațiu neacoperit de gazon, copaci sau plante
da,nu e noutate. La cât de puțin spațiu verde avem și câte mașini în trafic și șantiere… eram foarte uimit că toate mașinile sunt foarte curate, iar pantofii rămân strălucitori și la sfârșit de zi…
Am găsit explicația. gazonul pe de o parte acoperă zonele virane care ar putea genera praf și în același timp fixează praful din atmosferă. Nu am găsit nicăieri pâmânt dezgolit…
avem foarte multă demnitate sunt open-minded
Nu începem să muncim decât dacă jobul se ridică la înălțimea noastră nu refuză nicio experiență de muncă, mai ales dacă aduce un venit suplimentar și nu le rușine să muncească și joburi mai puțin corporate
customer-care aproape inexistent customer-care fabulos
iar acolo unde e de cele mai multe ori pot vedea în ochii celui care te servește: $$$-adică singura răsplată a muncii sale care contează cu adevărat Dacă tot ei l-au inventat e normal cred să-l și cultive foarte bine. Unii ar spune că sunt superficiali, dar sunt atât de obișnuiți cu o foarte bună servisare încât fiecare experiență de cumpărare pentru mine a fost extrordinară.

DISCLAIMER

acestea sunt trăiri absolut subiective după 2 vizite de câte o lună de zile, în care am explorat zone foarte diferite ale Americii (coasta de est, sud-centru, coasta de vest) și am interacționat cu foarte mulți oameni diferiți.

Lista poate fi continuată:)

Popular Posts:

Catalina says:

asa ca…Desteapta-te romane

Tudor says:

good, thank you!

Oana says:

Lista ta e pertinenta, iar comparatia poate fi extinsa si pentru cei din Europa de Vest.

Pe de alta parte, comportamentul occidentalilor, ca si al romanilor, de altfel, are niste cauze istorice care trebuie intelese foarte bine pentru a percepe diferit realitatile din jurul nostru. De exemplu, America si o parte din Europa de Vest sunt produsul Eticii protestante si a spiritului capitalismului (Max Weber: http://ro.wikipedia.org/wiki/Etica_protestant%C4%83_%C5%9Fi_spiritul_capitalismului ) unde succesul personal era un fel de datorie individuala pentru a obtine mantuirea.

Cat despre romani, e suficient sa amintesc rasturnarea de valori care a avut loc in Romania dupa ocupatia sovietica. Recomand “Cel mai iubit dintre pamanteni” al lui Marin Preda care povesteste cu un curaj fenomenal despre anomaliile de atunci cand erai arestat si condamnat nevinovat, aruncat din casa ta, turnat de “binevoitori”, dat afara din serviciu fiindca nu aveai gandirea potrivita, etc, sau “Jurnalul fericirii” al lui Nicolae Steinhardt.

Concluzia? Numai de noi depinde cum va arata Romania in viitor

how are you today ?