Blog de călătorii în viață-Tudor Maxim

Femeia trebuie sa fie supusa intotdeauna barbatului

Daca vi se pare ceva in neregula cu aceasta afirmatie va trebui sa luati atitudine intr-un moment important al vietii noastre,respectiv casatoria religioasa. Aceasta "taina" propavaduieste imperios aceasta practica care desi ar parea in avantajul barbatului mi se pare desueta…
Next, in nefirescul pe care il gasesc in ceremoniile religioase e cufundarea sub apa, la botez a unui copil de doar 2 luni, sperierea si traumatizarea sa de dragul traditiei si a altei taine ortodoxe,cea a botezului. Sunt curios cui ii place sa fie bagat cu capul in apa cu forta,chiar si la o varsta matura…
Suntem atat de lipsiti de atitudine si de forta de a produce o schimbare incat desi ne deranjeaza ne complacem de cele mai multe ori.

Nu ne place sa dam jumatate din salariu la o nunta, dar cand vine randul nostru cerem acelasi "dar".Asa se face si nu putem modifica aceasta cutuma.
Eleganta sta oricum doar intr-un costum cu cravata asortata.

Popular Posts:

Buzea Ionut says:

“Femeia trebuie sa se supuna barbatului” mai exact, in traducere corecta “Femeia trebuie sa se teama de barbat” asta se spune la taina cununiei si nu “Femeia sa-l respecte / iubeasca pe barbat”. Desi pare putin nedreapta la prima impresie, recomand putina cercetare daca citirea sau recitirea Bibliei implica prea mult efort. Cuvintele lui Dumnezeu nu sunt atat de simple precum credem noi si de aceea recomand putina cercetare inainte de a avea o opinie proprie, altminteri opinia noastra are la baza doar o presupunere. Nu este vina nimanui ca multi miri nu inteleg cuvintele simple, dar adanci, ale Scripturii.

Cu cat se va instraina omul mai mult de Dumnezeu, cu atat el va accepta mai greu poruncile Lui, pe care le va vedea irationale, absurde sau chiar daunatoare.

Oricat de mult s-au schimbat vremurile, valorile au fost mereu aceleasi, femeia de astazi nu isi mai intelege unicitatea si rostul ei major in viata lumii, cautand din rasputeri sa fie altceva decat inima familiei. Astfel, orice asa-zisa “emancipare” a femeii nu este altceva decat o depreciere a adevaratelor ei valori, unice si de neinlocuit. La randul sau, barbatul de astazi uita rostul sau in lume si in familie, de purtator de grija si de iubitor, cerand celor de langa el o supunere nefireasca. Pentru aceasta, la auzul cuvantului biblic “iar femeia sa se teama de barbat”, femeia se simte nedreptatita, iar barbatul zambeste triumfator, amandoi pregatindu-se astfel pentru un esec.

Oricat mi-ar placea sa spun ca femeia este egala barbatului, stim cu totii ca nu este asa, Femeia este cu mult superioara.

Tudor Maxim says:

Adevărat 🙂

minca paul says:

Sunt de acord ca intro familie barbatul are intotdeauna ultimul cuvant ,iar acela este:…………….nevasta ai dreptate!

Alex says:

Cred ca trebuie facute cateva precizari inainte desi e greu in doar cateva cuvinte.

In primul rand trebuie precizata casatoria si iubirea crestina.
Este o povestire a unui tanar care urma sa se casatoreasca in cateva zile si, vorbind cu tatal sau, ii marturiseste ca se intreaba daca intradevar cea cu care urma sa se casatoreasca este cea care trebuie sa fie sotia sa, cea care intradevar il va face fericit in viata. Tatal il priveste si ii raspunde: “Fiule, intrebarea ta este gresita. Intrebarea corecta este daca tu o vei putea face pe ea fericita”. Practic asta este intrebarea crestinului in fiecare zi a sa, daca iubeste cu adevarat, cu iubirea pe care il invita Dumnezeu sa o aiba. Iubirea inseamna daruire.

In cadrul acesta, putem analiza relatiile dintre soti. Tot in taina casatoriei, barbatului i se cere sa isi iubeasca sotia asa cum a iubit Hristos biserica si s-a jertfit pentru ea. Sf. Ioan Gura de Aur explica ca iubirea barbatului pentru sotie se arata prin faptul ca el va pune intotdeauna nevoile ei inatea propriilor nevoi, intotdeauna are grija mai intai de ea si este acolo pentru ea chiar cu pretul vietii lui, daca e nevoie. Supunerea femeii este practic un raspuns la iubirea barbatului, care nu este cerut de catre el ci daruita in mod liber de catre ea. Foarte important este faptul ca, in crestinism, nici unul dintre soti nu pleaca din pozitia de a pretinde celulalt sa se comporte intr-un fel, ci fiecare pleaca din pozitia de a darui celulalt ceea ce trebuie.

In familiile noastre, ale celor care nu putem avea o astfel de iubire, sigur ca este firesc si civilizat sa ne cerem drepturile, sa pornim cumva din pozitia de a cere si darui. Ce se intampla in schimb cand ne contrazicem, cand ne certam? Fiecare isi cere dreptul sau, si se creaza, se simte o departare in relatie pentru o perioada. Acest lucru nu se intampla in familia crestina. Acolo, fiecare e atent la ce daruieste el, si cand unul din ei cade din iubire, celalalt umble golul creat cu iubire. Daruieste totul pentru celalalt. In scurt timp si sotul “cazut” revine, neputand sa profite de daruirea totala a celulalt.

Am vazut o famile intradevar crestina, e adevarat ca era una de preot, dar atata armonie nu am vazut in viata mea. Nimeni nu-si punea problema ca se supune sa ca nevoile celulalt ii sunt prioritare. Doar daruiau si se iubeau. Din pacate sunt putine familii care mai traiesc asa, si de aceea noi ne departam atat de mul semnificatia casatoriei crestine.

Tudor says:

E foarte frumos ce spui Vera.Așa ar trebuie să fie, de aceea eu nu prea înțeleg această cere imperativă din taina căsătoriei prin care femeia trebuie să fie supusă bărbatului.

VERA says:

De ce trebuie sa fie supusa femeia?Nu inteleg in ruptul capului.
In casnicie trebuie sa fie ARMONIE DRAGOSTE INTELEGERE.
Da barbatul si femeia sunt diferiti,dar asta nu inseamna ca unul e mai tare decat celalalt.Trebuie sa ne ascultam unul pe celalalt sa comunicam sa ne cerem parerea,sa na sfatuim.
Nu trebuie sa ne impunem dorintele.Argumentam,discutam si gasim un numitor comun,in tot ce facem.

miruna says:

Imi pare au daca va supar, insa femeia trebuie sa fie supusa barbatului. Barbatul este capul familiei si trebuie respectat. nu putem fi egali niciodata, dupa cum nu suntem facuti la fel. Dumnezeu nu ne da acelesi drepturi. Altfel ne facea la fel.

alexandra says:

taina, ne -taina adevarul e unul singur, 99% din romanii sunt crestini atunci cand le convine. unii „domni” se duc pe centura la curve si acasa isi bat sotia ca asa a zis popa la biserica- „femeia sa se teama de sot”

Tudor Maxim says:

Mulţumesc Mangus pentru intervenţie.

am citit Biblia, la momentul potrivit, iar în copilărie citisem chiar şi biblia copiilor dăruită de bunicul meu.

am remarcat una din recomandările din cadrul tainei nunţii prin care i se cere imperios femeii “să fie întotdeauna supusă bărbatului” (textual)

Nu sunt un apărător al egalităţii între bărbat şi femei, ci mai ales a egalităţii de şanse.

Dacă o femeie e pasionată de bătutul cuielor sau de condusul unui tir e dreptul ei să o facă că vrem o vedem făcând asta sau că nu vrem…

sa-mi explici şi mie pe ce îţi bazezi informaţia că un copil nu este forţat să fie băgat sub apă. Ii este cerut consimţământul expres, eventual în formă scrisă?
să te întrebi data următoare dacă de plăcere plâng şi tremură câteva ore, după experienţa minunată avută…

Mangus says:

Daca reduci ortodoxia la atat e o problema grava de ignoranta cu privire la ea. Exista o carte ce e abecedarul ortodoxiei si se numeste biblie sunt aproape sigur ca nu ai citit-o niciodata in viata. Biblia oricum a fost modificata de regii vremii si daca o citesti nu reusesti sa intelegi toata ortodoxia ea fiind doar un abecedar dar sa emitem idei cand nu am citit nici macar abecedarul e superficiat.
Eu personal nu cred ca unui copil i se produce o trauma daca e bagat cu capul sub apa la botez. Nu e fortat, nu e bagat fortat, stai tu linistit ca orice preot normal daca il vede pe copil fricos il ia cu frumosul.
Pe ce iti bazezi afirmatiile ca in sine casatoria religioasa ii obliga pe barbat sa o ia pe femeie drept inferioara. Eu zau ca n-am inteles. Daca esti un sustinator al egalitatii intre femei si barbati as intelege pornirea ta. Oricum femeile si barbatii nu sunt egali, au dreptul la tot atata demnitate insa nu sunt egali si nu trebuie sa fie egali. Eu nu vreau sa vad o femeie ca bate cuie(caci la asta se reduce egalitatea de care se vorbeste in lume). Femeia are calitatile si defectele ei, barbatul are alte calitati si alte defecte.

Tudor says:

@andreea mi-a placut tare mult partea cu femeia cel putin egala cu bărbatul…NO OTHER COMMENT
@cristi Bineînţeles că voi începe cu mine, tot timpul teoretizez ceva doar după ce ştiu că eu pot face o schimbare.

E foarte greu să realizezi căt de uşor poţi lua atitudine şi să produci schimbarea. Cum ar spune unii, be the change you want to see! Nu poti fi însă schimbarea pe care o doreşti fără a fi susţinut şi de alte persoane în acest demers.

@andi dacă nu te-aş fi cunoscut m-aş fi speriat de ce ai spus. mi-a plăcut ironia ta. ar fi interesant ce ar crede despre astfel de schimbări practicienii religiei…

andi says:

cum iti permiti sa ceri astfel de schimbari de la bunii ortodocsi??? vrei sa ardem cu totii in aprigul foc al iadului??? blasfemicule!

Cristi says:

Incepe cu tine (oricare ai fi tu). La nunta mea nu voi accepta plicuri si bani. Voi face o nunta pe-atat de mare pe cat ne vom permite. Dar fara plicuri si fara invitati de complezenta care sa dea banul. E nunta mea, chem pe cine vreau si o organizez cum vreau. Cui nu-i convine, sa nu se prezinte.

Andreea says:

Practica asta e intr-adevar desueta. Am evoluat, iar femeia a ajuns sa aiba un rol foarte important in societate si sa fie cel ptuin egala cu barbatul. Cat despre cutume, acestea reprezinta baza institutiei familiei, nu putem sa nu recunoastem importanta lor, cu toate ca multe dintre acestea nu se mai potrivesc secolului XXI. Desi, nu sunt de acord cu tine si consider ca, si cutumele pot fi modificate, necesita ceva timp intr-adevar, dar tot de oameni au fost create deci sta tot in puterea noastra sa creem altele de vreme ce nu suntem de acord cu cele definite in timp de stramosii nostri.