Care este riscul unui nefumator expus fumului de tigara?
Nefumatorul, de fapt fumator pasiv in multe situatii in Romania, incepand de la momentul in care indrazneste sa se duca in spatii publice, restaurante, baruri, cafenele, unde nu exista aceasta demarcatie neta in multe locatii, are un risc de 30 pana la 50% de a face boli similare fumatorului activ.
Sigur ca acest risc este puternic ancorat la spatiul la care este expus, inaltime, latime, numarul de fumatori existenti in spatiul acela, numarul de tigari fumate. Noi am facut un studiu international chiar inainte de aparitia legii la care am participat si noi. A avut doua paliere: unul in restaurante obisnuite si altul in pub-uri cu profil englezesc.
Si aici am constatat, masurand dimensiunea spatiilor si modul si comportamentul fumatorilor activi din jur, ca aceasta expunere exista si este constanta si pe nesimtite, prin cumulare, si la locul de munca, si la domiciliu si in spatiile sociale, ea duce la o crestere a riscului cu o treime pana la jumatate riscurile fumatorului activ.
Bolile sunt similare cu ale fumatului activ, nu exista nicio diferenta, nu se poate spune la ora actuala ca fumatorul pasiv face alte tipuri de boli.
Pentru un fumator pasiv
Exista o lipsa de reactie din partea tuturor fumatorilor pasivi din Romania. In strainatate asist destul de des in taxiuri, in alte spatii, la o reactie a fumatorului pasiv care atrage atentia fumatorului activ ca el vrea sa traiasca, nu vrea sa sufere de aceleasi boli pe care le are fumatorul activ.
In Romania, in ultimii 15 ani, inca nu am vazut aceasta reactie, nu am vazut apelul agngajatilor, sau daca vreti, solidaritatea angajatilor in spatiile unde legislatia ar trebui aplicata pentru a impune fumatorilor activi sa nu fumeze in aceleasi spatii cu ei. Nu am vazut inca reactii coerente la nivel de tara ale managerilor de intreprinderi si chiar manageri de spitale, care sa realizeze ca atunci cand introduc o politica fara fumat in intreprinderile lor, reusesc sa creasca productivitatea, sa diminueze costurile pentru incapacitate temporara de munca, zile de absenteism.
Ideea este ca aceasta legislatie care a debutat bine sa poata fi ameliorata incat sa protejeze real fumatorul pasiv. Acesta sa aiba un raspuns si o reactie de masa care este fireasca, pentru ca avem 65% fumatori pasivi.
Sunt numai 33% fumatori activi si acesti fumatori activi trebuie sa inteleaga ca au libertatea de a alege fumatul, nimeni nu atenteaza la aceasta libertate, dar nu au libertatea sa ucida pe cei apropiati, pe cei dragi, pe cei de langa ei prin acelasi fum de tigara.
Mi se ntampla deseori ca oamenii cu care ma mai intalnesc sa se uite putin mirati atunci cand le spun ca vreau sa mergem in zona de nefumatori sau, si ‘mai grav”, cand le atrag atentia sau ii rog sa nu mai fumeze pentru ca ma deranjaza.
Trist!