Mașina timpului exista și funcționează în Cuba 🇨🇺
După doar 4 zile în capitala insulei a devenit țara mea preferata din America Centrală și de sud.
Lipsa Internetului și a consumerismului, clima foarte plăcută ii face pe cubanezi să trăiască viața super intens pe stradă, în parcuri, în baruri .
Ați văzut filmul Back to the future?
Pe străzi majoritatea mașinilor sunt din anii 50 și 60, unele in stare foarte bună. Aici nu ai nevoie de o mașină a timpului pentru a retrăi și perioada rock and roll ului american și perioada comunismului din România, cu bune și cu mai puțin bune.
Pentru doar 10 pesos (cât o călătorie cu Ratb) poți lua un taxi colectiv, o mașină de epocă care altminteri e 50 de dolari o oră pentru turiștii ce vor să se plimbe prin Havana cu așa ceva.
Autobuzul e 5 bani! Nu poți sa te apropii de localnici dacă nu trăiești viața ca ei. Așa că am mers mult cu autobuzul.
Azi am cumpărat o pâine caldă de la brutărie și am mâncat-o ca pe vremea copilăriei până să ajung acasă.
Un prânz într-un restaurant pentru localnici e 5-6 lei, cu mâncare bună.(friptura de porc /pui, orez și salata). Piețele sunt foarte ieftine. Un avocado mare, copt, bun pentru 2 persoane e 10 pesos, cam 1.3 lei. Mai pui un lime de 1 pesos si ai parte de un mic dejun sănătos și sățios.
O pizza ca pe vremea lui Ceaușescu e 2 lei și alături de un sandvici foarte spartan de 90 de bani reprezintă cele mai accesibile mese pentru localnici și pentru călătorii cu rucsacul în spate.
In zonele turistice un meniu cu fructe de mare(lobster sau shrimp 🦐) și un cocktail e in jurul la 40 de lei.
O sticla de Havana Club a orice magazin e în jurul a 20 de lei,pret fix.
Un cocktail pe rooftop barul unui hotel luxos e 12-15 lei.
Tot orașul e un furnicar neobosit, zi și noapte.
Oamenii vorbesc, se strigă unii pe alții. Vorbesc mult, tare, joaca șah, domino.
Copii se joacă în stradă și fac acel zumzet de care mi-era dor sa îl mai aud.
Sunt taxiuri bicicletă ce te duc pentru câțiva bani de colo colo.
Muzică live prin toate barurile, oameni zâmbitori.
Arhitectura e absolut fabuloasă. Nu știi câteodată dacă ești în Madrid sau în Barcelona.
De cele mai multe ori însă vezi decadența. Cu siguranță cel mai decadent oraș din lume e Havana.
Enorm de multe clădiri vechi, impresionante, stau să cadă sau din care au mai rămas doar câțiva pereți.
Au un program amplu de renovare ce a schimbat deja fața centrului vechi, însă lipsa investițiilor străine și embargoul american le face viața mult mai dificilă.
Da, Havana, e departe de a fi un oraș curat sau bine organizat. Dar oamenii trăiesc viața așa cum e, sunt ancorați în prezent. Nu visează numai job, carieră, Facebook, YouTube și cum să își umple portbagajele de cumpărături.
Trăiesc modest, cumpăra ouă pe cartelă, ceva legume, o bucata de carne, cu sacoșa de ăștia după ei în mana. Sunt cozi la orice e mai greu de găsit, se mișcă lent. Iti trebuie răbdare multă sa te poți adapta.
Dar simți că nu au devenit roboți. Aștepți și jumătate de ora un autobuz local, dar vezi copii și tinerii ce așteaptă că vorbesc unii cu alții, râd, glumesc. Puțini stau cu capul în telefon.
Internetul e accesibil doar în câteva locuri publice, costa 2 dolari ora minim si e relativ lent, mai ales dacă se aglomerează.
Mașinile in majoritate sunt foarte vechi, considerate de epocă în orice țară, sunt fie americane, Dodge, Plymouth (nici nu mai există de mult ca brand), fie rusești, celebrul model Lada.
In Habana Vieja sunt tot mai multe baruri și terase hipsterești care arată foarte bine,foarte modern amenajate de zici ca ești în NY.
Ochii nu iti sunt obosiți de reclame stradale de toate dimensiunile și culorile.
Lumea se schimbă și în bine și în rău. Dacă vrei însă să te întorci în trecut, sa simți ca joci într-un film vechi unde ești actorul principal. Întorc tara unde Internetul, munca și corporațiile nu au îndepărtat încă oamenii unii de alții atunci vino măcar două săptămâni în patria lui Hemingway.