Blog de călătorii în viață-Tudor Maxim

Episodul 8-Phan rang, orașul unde inveţi o limbă universală, rasul

Râzi cu aproape toata lumea deşi de multe ori nu înţelegi niciun cuvant. Asta de fapt sporeşte farmecul unei conversaţii. Folosesc cu buna ştiinţă cuvantul conversaţie. Simt că reuşesc sa comunic cu vietnamezii neştiutori de limbi straine mai bine decât cu unii semeni vorbitori ai aceleiaşi limbi. Si e o limbă mult mai frumoasă si mai dătătoare de bucurii.

Pha Rang spune puţine călătorului obişnuit din Vietnam. Mi-a atras atenţia un templu Cham într-un mic ghid suficient cât să mă convingă să mă abat de la traseul clasic al turistului din Vietnam. Am renunțat la o destinație mult mai cunoscută, Mui Ne, pentru a vedea un oraș mai autentic.

După un drum întortocheat din Dalat, presărat cu multe gropi și cu un popas unde ”pet-ul” casei era o maimuțică înfometată, munţii au coborât în ocean dezvăluindu-ne un oraş foarte animat, cu pretenţii de a deveni o nouă staţiune de mare succes.
Dalat_Vietnam (171)Dalat_Vietnam (182)

Pe Internet am gasit doar recomandare veche din 2007 a unui guest house din centru. Din fericire încă e o locaţie foarte ok, centrală, la preț bun.
Templul din apropiere de oraș, rămas de pe vremea regatului Cham, dispărut complet după ce a fost cucerit de vietnamezi este cel mai important simbol ce a rămas de pe urma marelui regat.
Cei de etnie Cham sunt o minoritate în Vietnam şi locuiesc în special in sud, în graniţele fostului regat Cham. Templul Cham era la 7 kilometri, iar plaja la vreo 4. Cea mai bună soluţie de transport: bicicletele.
Am primit însă doar 2 biciclete pentru 4 persoane,  spre amuzamentul nostru şi a majorităţii celor pe lângă care treceam. Pha_Rang_Vietnam (58)

Am ajuns numai bine la  asfinţit la templu unde era în plină desfăşurare o şedinţă foto a 2 proaspăt însurăţei, îmbrăcaţi tradiţional.
Templul s-a păstrat foarte bine si are o poziţie privilegiată pe un deal de unde vezi mulţi kilometri în departare oraşul şi împrejurimile. Energia de acolo, asfinţitul si vântul ce adia lin mi-a dat o stare de mare linişte. Am închis ochii şi mi-am imaginat cum au călugării budişti aceasta stare probabil tot timpul şi cât de frumos trebuie să fie în templele izolate din munţi.

Pha_Rang_Vietnam (9)Pha_Rang_Vietnam (3)Pha_Rang_Vietnam (7)Pha_Rang_Vietnam (11)Pha_Rang_Vietnam (8)

Abonati-va la feed-ul de RSS sau subscrieti-va la noutati pe pagina noastra de Facebook.

Pha_Rang_Vietnam (15)Pha_Rang_Vietnam (17)Pha_Rang_Vietnam (19)Pha_Rang_Vietnam (4)

Realităţile imediate mi-au încheiat exerciţiul de imaginaţie şi am continuat cursa în doi pe bicicletă până pe plajă, cu o pauză la gară pentru a vedea cu ce tren mergem in Nha TrangPha_Rang_Vietnam (63).

După vreo 20 de kilometri de biciclat cât pentru doi am apreciat foarte tare o bere rece pe plaja pustie din Pha Rang. Aici erau doar 3 vânzătoare cu băuturi şi mâncare şi câteva şezlonguri de 2 persoane ce le-am ghicit în întuneric.
Am râs cu localnicele, le-am explicat în română ce vrem şi am primit de 3 ori mai mult, fãrã sã ne ceară  bani în plus. Probabil au rezonat cu faptul că  suntem o ţară mică şi că nu suntem mult mai bogaţi ca ei. Inainte de a încăleca am mai avut o porţie zdravănă de râs ce a consolidat prietenia româno-vietnameză.

A doua zi  am văzut plaja pe lumină.  Locul vânzatoarelor fusese ocupat de câţiva pasionaţi de kite surfing, în rest pustiu.

Pha_Rang_Vietnam (29)Pha_Rang_Vietnam (34)Pha_Rang_Vietnam (25)Pha_Rang_Vietnam (39)
Am râs din nou cu poftă după ce am fãcut 4×4 cu bicicleta prin nisip şi prin apă, cu Anda pe “bancheta” din spate a bicicletei.
Înainte de plecare drumul înapoi la hotel și apoi la gară ne-a adus noi zâmbete și noi fotografii speciale

Pha_Rang_Vietnam (47)Pha_Rang_Vietnam (51)Pha_Rang_Vietnam (61)Pha_Rang_Vietnam (43)Pha_Rang_Vietnam (44)Pha_Rang_Vietnam (45)Pha_Rang_Vietnam (46)

Abonati-va la feed-ul de RSS sau subscrieti-va la noutati pe pagina noastra de Facebook.


BUGET 2 PERSOANE, 1 ZI:

 

Date Amount Payee/Payer Payment Method Category Ref/Check No Status Description

Tue, 22/01/2013 2.44 Tren Dalat-Nha Trang Cash Transport:Tren
Tue, 22/01/2013 0.93 crema soare Cash Shopping:Lucruri Personale
Tue, 22/01/2013 0.74 sandwish Cash Mancare&bautura:Snacks
Tue, 22/01/2013 3.70 cina la mall Cash Mancare&bautura:Restaurant
Tue, 22/01/2013 7.41 cazare nha trang paypall Cazare:Hotel
Tue, 22/01/2013 1.33 sandvisuri,cocos si strepsils Cash Mancare&bautura:Snacks
Tue, 22/01/2013 1.04 iaurt in tren Cash Mancare&bautura:Snacks

TOTAL 17.59 EURO

Popular Posts:

Tudor says:

adevărat, seamană:)

Angela Kaiser says:

Foarte frumos…. in poza cu proaspetii insuratei, dupa cum imi pare mie, fetele seama tare bine :-).