“We don’t have to shovel sunshine” – spune o reclamă de pe marginea drumului care ironiza iarna grea din nordul continentului.
După primele două vizite în Florida, în special zona Orlando și Miami nu m-am atașat prea mult de Sunshine State. De data aceasta am explorat mai bine partea de est și m-am apropiat de acest minunat stat.
Florida este cu siguranță statul cu cea mai în vârstă populație din America. De ce nu ai alege să îți primești pensia în Sunshine State în dauna altor locuri friguroase sau agitate? Este renumit ca fiind statul unde te retragi la pensie.
Sunt toate condițiile pentru ca sfârșitul vieții să fie cât mai frumos.
Clima este tropicală, soarele stă sus pe cer mai bine de 300 de zile pe an, proprietățile sunt cu totul speciale, multe sunt cu acces la canale ce duc către golful Mexicului și către mii de kilometri de plajă. Viața e foarte liniștită. După ceva vreme te obișnuiești cu abundența frumuseților ce le întâlnești la fiecare pas de parca ar fi un dat firesc.
Aproape fiecare casă de pe coasta de vest are ieșire la mare sau la canalele navigabile, sunt înconjurate de gazon impecabil și de natură bogată tropicală.
RECOMANDARE CAZARE
Folosesc Airbnb de mult timp. Am stat de multe ori în case superbe la jumătate de preț față de un hotel mediocru. De fiecare dată m-am împrietenit cu gazdele și ne-au ajutat să cunoaștem mai bine locul vizitat. Dacă nu aveți cont încă dați click pe linkul de la și veți primi 18 euro înapoi la prima rezervare:)
Dobânda pentru a-ți putea cumpăra o casă este de 1,8%(!) așa că o rata la o casa de 500 000 de dolari ajunge la 1000 de dolari pe lună. Un salariu de 4000-6000 de dolari/luna e un salariu mediu, iar mâncarea și cumpărăturile sunt la prețuri mult mai convenabile ca în Europa…
Florida e într-adevăr în multe locuri aproape Rai. Aceasta și datorită locuitorilor care sunt în drum spre aceasta destinație, dar mai ales datorită naturii luxuriante. Pe alocuri arată că o junglă îngrijită, doar ca pătrunzând câțiva metri în ea ți se dezvăluie case dintre cele mai frumoase, de la cele mai mici dimensiuni până la cele mai mari, de la stilul american clasic până la arhitectură contemporană, modernă.
Pe coasta de vest tinerii erau o raritate desăvârșită. Inclusiv la McDonald’s staff-ul avea 60 de ani+
Îmi vin în minte bătrânii noștri obidiți de muncă, îngrijorați de ziua de mâine, de lipsa medicamentelor, a banilor, sărac îmbrăcați, fără grija danturii, resemnați în mare măsură ca înaintea morții e boala, suferința și chinul singurătății.
Când ii pun alături pe aceștia de bătrânii ce îi întâlnesc peste tot în călătoriile mele, bătrâni ce se respectă și care își oferă tot ce e mai bun la sfârșitul unei vieți de muncă îmi pun multe întrebări. Conduc și la 80 de ani mașini, se îmbracă foarte bine, mănâncă des la restaurant, socializează, beau vin, șampanie, ascultă concerte, fac sport, se relaxează, merg în croaziere…
Am intalnit totuși și tineri într-o seara în care am ieșit în oraș prin cluburi. Era o discoteca în care toți tinerii dansau sincron, ceea ce la ei se numește ‘line dansing’ și este foarte în voga. Toată lumea știa pașii.