Blog de călătorii în viață-Tudor Maxim

Generaţia nelimitată

Termeni ca generaţia pro şi generaţia hippie au etichetat generaţii întregi de tineri care aveau în comun anumite idealuri, preocupări, activităţi.
Acum însă asist la naşterea unei noi generaţii, generaţia nelimitată.

Dacă înainte preţuiai foarte multe lucruri la care nu aveai acces sau la care aveai acces cu greutate, acum mai totul este nelimitat. Minutele de telefonie sunt nelimitate şi la Romtelecom, RDS, UPC, chiar şi la Cosmote.

Pare foarte nefiresc acum să te gândeşti să foloseşti Internet cu limită de timp sau de trafic. Internetul este nelimitat.

Mergeţi la Carrefour în weekend, singura limită la cumpărături e dată de portbagajul maşinii. Poate şi din acest motiv sunt preferate SUV-urile cât mai masive pe largele bulevarde ale capitalei.

Acum poţi face mai multe lucruri simultan decât îşi putea imagina vreodată Napoleon. Ascultăm muzică, scriem pe blog, vorbim cu cei care mai intră în birou, mai răspundem la telefon sau la buzzurile de pe messenger…Multitasking…
Au trebuit create calculatoare cu 2 procesoare ca să mai ţină pasul cu noi.

Munca este nelimitată. Dacă vrei să evoluezi în ierarhia unei firme trebuie să ai cât mai multe nopţi dormite la birou. La francezi 35 de ore de muncă pe săptămană maxim legal. La spanioli siestă minim 2,3 ore la prânz, la italieni minim 3 ore pentru masă, reunire cu familia şi puţin somn de amiază.
Mi se pare că locuiesc în continente diferite cu mulţi prieteni din Bucureşti care lucrează mai ales în consultanţă şi cu care mă văd mult mai rar decât cu prietenii din Oradea sau Iaşi.

Paradoxal totuşi şi numărul de prieteni este nelimitat! Mi-am permis să dau un print-screen de pe blogul unui prieten. Am fost uimit să văd câţi prieteni poate gestiona, 194! probabil în creştere:) Exemplul este puţin exagerat, însă vroiam să accentuez superficialitatea relaţiilor de tip modern în care dăm mesaje de Sărbători la toată agenda; avem mesaje nelimitate şi liste interminabile de messenger.
Am noroc că am păstrat scrisori din liceu să văd cum mai arăta o hârtie într-un plic, hârtii altele decât facturi sau contracte.
Câtă energie acordam aşternând pe hârtie gândurile direcţionate către o persoană anume, cât entuziasm aveam aşteptând poştaşul şi cum rupeam plicul cu nerăbdare, ca atunci când deschizi un cadou…
Făceam drum special în oraş pentru a cumpara timbre şi pentru a expedia scrisoarea.
Acum toate aceste “bariere” au fost eliminate şi avem resurse nelimitate pentru a comunica şi pentru a avea cât mai mulţi prieteni.

Ce ar mai fi nelimitat?

Popular Posts:

timpileius says:

Nobody’s unpredictable – logo Ipsos- firma la care lucru. Din pacate majoritatea conteaza si majoritatea se supune unei medii si media se supune unor abateri medii standard acceptate. Generatie e mult spus si generalizarea ar trebui mai bine fundamentata dupa mine. Subiectivismul ramane de apreciat, bineinteles.

Anonymous says:

elementele moderne ale generatiei noastre nu fac altceva decat sa complice lucruri care sunt de cele mai multe ori, aceleasi dintotdeauna.si, se pare ca asa se ajunge la superficialitate, prin ambalarea vietii cu branduri, tehnologie avansata,consum nelimitat, timp personal redus la maxim…si toate acestea atrag consecinte. Tot ce e mult strica, cand mananci trebuie sa iei cu lingurita, nu cu polonicul 🙂

Tudor says:

eu cred ca sunt destul de multe elemente “moderne” care afectează modul nostru de viaţă, la nivel de generaţie. S-au produs schimbări majore în comportamentul nostru faţă de perioade mari de timp anterioare. Categoric nu toţi ne încadrăm într-un tipar şi ceea ce am expus eu nu reprezintă o generaţie, ci mai degrabă un început de generaţie.
Credeţi că vor exista mari schimbări în urmatorii ani? Comunicarea va fi tot mai facilă, instrumente pentru a-ţi face prieteni tot mai numeroase, ambiţii de a-ţi construi o carieră de succes tot mai mari, timp personal tot mai puţin…
Avem extrordinar de mult de recuperat ! Comunismul şi tranziţia de 17 ani ne-au ţinut deoparte de hypermarketuri, de banane, de şanse de a avea o carieră accelerată pe merit, de a putea călători în afara ţării, de a avea maşini-altele decât Dacia, de a ne îmbrăca cu haine de marcă…Mulţi ani vor trece până ne vom obişnui cu toate acestea.
Acum suntem ca nişte copii care au descoperit dulciurile şi nu ne mai săturăm să ne înfruptăm din ele.
Până ne vom regăsi în alte valori vom râmâne o generaţie nelimitată şi, pe alocuri, superficială.

Andiuku says:

relatii superficiale au fost si tot vor mai fi, cred ca tine de natura omului, probabil au aparut odata cu primul “tool”.
ati vazut vreo pisica sa aibe relatii superficiale? 😛

Phoebs says:

Ai dreptate. Era mai frumos inainte, dar cred ca totul e ireversibil. Relatiile superficiale din ziua de azi mi se par cel mai trist lucru ..

Adi says:

Din pacate, ce scrii tu pe acolo e un punct de vedere foarte subiectiv. Iti trebuie ceva mai mult de atat pentru o “generatie”.

😉

Tudor says:

da,sunt de acord cu tine. Aş rezuma: calitate versus cantitate
@phoebs: nu numai că m-aş întoarce în trecut, acolo unde eram, ci aş merge chiar mai departe puţin din această perspectivă; bineînţeles lăsând deoparte acele neajunsuri ale regimului trecut

Anonymous says:

acel timp nu ar fi pierdut deloc, ar fi poate alte emotii si trairi, viata traita cu o alta intensitate…

Phoebs says:

Frumos scris si foarte adevarat. Faptul ca totul e acum nelimitat a dus la relatii multe, dar superficiale. Totusi, nici daca am mai putea, nu ne-am mai intoarce in trecut. Gandeste-te cat timp ai pierde. Ai fi dispus?