Italia, Bergamo-Alta citta, transport eco si drumuri serpuitoare

o noapte fara pic de somn, doua mere pe stomacul gol, un drum rapid la 4 dimineata spre Otopeni, somn de la decolare pana la aterizare si am ajuns in Bergamo-Italia.Aveam dilema daca sa petrec prima zi in Bergamo sau sa vizitez Monza, oras ce are cel mai mare parc amenajat din Europa si circuit de formula 1, inainte de a ajunge in Genova la dechiderea conferintei europene a bloggerilor de travel.

Am simtit ca nu am energie pentru un drum in plus si am ramas in Bergamo. Prima oprire am facut-o peste drum de gara la un magazin de inchiriat biciclete. Oferta era cuprinsa din biciclete obisnuite cu 2 euro pe ora, biciclete electrice la acelasi pret si masini electrice cu 7 euro pe ora. Am ales 3 ore de bicicleta si o ora cu masina. Bagajul l-am lasat alaturi pentru 3 euro pe zi. Dupa 5 minute cu bicicleta am adus-o inapoi, se descarcase bateria. Bicicleta de schimb mi-a oferit aceeasi surpriza tocmai cand urcam dealul abrupt spre Citta alta, partea veche din Bergamo. Cel mai neplacut a fost ca era foarte grea, de 2 ori mai grea decat o bicicleta obisnuita. Am ajuns in orasul vechi obosit si cam nervos de alegerea neinpirata. Ca sa-mi fie viata si mai usoara pe jos nu era asfalt, ci pietre, cu spatii mari intre ele. Mi-era teama ca va sari bateria bicicletei de atata zdruncin. Am facut cateva trasee printre stradutele inguste dupa care m-am hotarat sa revin in Citta bassa sa duc bicicleta. La vale a intrat si partea electrica cand nu aveam deloc nevoie.

Oboseala mi-a fost luata cu mana cand m-am urcat la volanul unei masini jucarie, Renault electrica. Am demarat fara sa aud cel mai mic zgomot si m-a inveselit cu demarajul surprinzator de bun si cu manevrabilitatea de masina de karting. Am ajuns pe cateva drumuri idilice, foarte inguste, urcand tot mai mult pana am cuprins toata valea ce gazduieste orasul Bergamo. Am facut 50 de kilometri cu un sfert din energia electrica a masinii. M-a incantat foarte mult si aspectul acesta si a aruncat Smart-ul de la Mercedes in umbra masinilor preferate de mine pentru oras. A fost cea mai distractiva masina de oras condusa de mine. Mi-ar placea foarte tare o masina electrica, iar pretul acesteia in jur de 7000 de euro (2 pasageri) te face sa te gandesti ca s-ar amortiza destul de repede din lipsa consumului de combustibil.

Ultima ora am petrecut-o plimbandu-ma in zona pietonala unde simturile mi-au fost incantate de parfumurile italienilor eleganti, de mirosurile de cappucino si de croisante proaspate (2 euro aceasta combinatie, evident mai ieftina decat orice cafenea de pe Decebal) Oboseala m-a cuprins din nou si cu ultimele forte am ajuns la gara, tren spre Milano centrale si de acolo Genova (14.5 euro)

FOTOGRAFII AICI: https://www.picasaweb.google.com/102734422525628480768/ItaliaBergamo

Popular Posts:

Tudor says:

am fost acum cativa ani la lago di Garda, am facut un tur si la lago di como.
Mersi pentru sugestii!
in curand voi aniversa 20 de vizite in Italia, am reusit sa acopar aproape toate zonele tarii si nu e niciun loc sa nu imi placa,toate au un farmec aparte

marius says:

Bergamo e superb, la fel ca toata zona de Nord a Italiei. Daca mai esti in zona imi permit sa iti sugerez sa urci spre lacul Garda de langa Verona, e poveste. Iar la iarna Bolzzano si Trento, sunt doua orase de poveste pentru ski. Spor si drumuri frumoase!