Manifest pentru aer curat in baruri si cluburi

aer_curat_fara_fum_baruri_cluburiAm sperat ca de la 1 ianuarie 2016 toate localurile publice din România să fie obligate să respecte directivele europene de interzicere a fumului în baruri, cluburi și restaurante. Se pare că nu se întâmplă acest lucru și rămânem una din ultimele țări din lumea civilizată în care ne-am resemnat să ne înecam în fum și să ne întoarcem acasă cu hainele și părul mirosind puternic a țigări. Mai mult de atât, cele mai multe baruri și cluburi pentru fumători nu respectă normele de siguranță în caz de incediu. Cum să activezi senzori de fum într-un loc cu zeci de țigări aprinse?
Puținele baruri ce și-au asumat curajul de a funcționa exclusiv cu spații de nefumători au fost prea puțin susținute și au ajuns fie să se zbată în mediocritate, fie să se închidă din lipsă de clienți. De multe ori când ești într-un grup chiar și cu mai puțini fumători decât nefumători ajungi să faci pe plac tot celor dintâi cărora nu le putem refuza privilegiul de a fuma și de a afuma pe cei din jur. Ne-am obișnuit că numai așa se poate.

Unii dintre noi ne-am refugiat în ceainării și cafenele care își respectă clienții dornici de a se bucura de un aer curat în timp ce savurează gustul unui ceai bun sau al unei cafele aromate. Dacă vrei însă să mergi într-un loc în care să te distrezi cu prietenii, să te bucuri de un concert sau să dansezi opțiunile sunt extrem de limitate.

Dacă statul român nu face încă nimic și este fericit cu un consum cât mai mare de țigări din care își oprește venituri importante din accizele și taxele foarte mari, noi credem că sunt suficient de mulți oameni, nefumători sau fumători care își doresc să se bucure de un aer curat în interiorul clădirilor în care ies să se distreze. Atât de mulți oameni din foarte multe țări consideră acum perfect normal să fie așa, noi de ce să nu putem?

Vrem să identificam baruri în care nu se fumează deloc și să încurajăm și alte locații să își asume acest rol important. Vă rugăm să completați lista noastră cu astfel de locuri pe pagina de Facebook dedicată acestui demers.

Vă mulțumim!

Popular Posts: