Bulgaria-noul paradis fiscal

Mândria de a fi est-european

by Radu Ioan Tudorache on octombrie 18th, 2011

Astăzi a fost o zi în care în mod sincer am fost mândru că sunt est-european, lucru care nu mă gândeam să mi se întâmple aşa de repede…

La conferinţa Forbes CEO Forum de azi dl Simeon Djankov, Ministru de Finanţe al Bulgariei, a avut o prezentare care m-a lăsat mască. Excelent vorbitor de engleză, a realizat un tablou est-european extraordinar, cu accent pe situaţia din Bulgaria (şi parţial România). Am aflat astfel despre o Bulgarie care are o datorie de 15% din PIB ceea ce nu îi pune probleme de finanţare în perioada următoare. Despre o Bulgarie care de acum încolo nu se mai poate lăfăi în deficite bugetare având scris în Constituţie că nu poate avea un deficit mai mare de 2% din produsul intern brut! Lucru care într-adevăr înseamnă o stabilitate financiară întrucât va fi nevoie de o majoritate de două treimi a parlamentarilor bulgari pentru a o modifica (puţin probabil…).

O Bulgarie care are un impozit de 10% pe profit şi un impozit de 5% pe dividende (redus în criză de la 10% la 5%).

Iar dl Djankov a sesizat că diferenţierea antecriză dintre estul şi vestul UE  s-a estompat şi a apărut o diferenţiere între state conduse bine din punct de vedere al datoriilor şi state conduse prost. Şi interesant: statele din est sunt aproape toate fără probleme majore faţă de suratele lor din vest: Spania, Italia, Irlanda, Spania, Portugalia, Franţa, Belgia, Grecia.

CONTINUAREA AICI:

http://www.radutudorache.ro/2011/10/18/mandria-de-a-fi-est-european/

Popular Posts: