Perspectivă de călător: 10 motive pentru care iubesc Asia de Est

A apărut al doilea articol scris pentru adevarul.ro Perspectivă de călător: 10 motive pentru care iubesc Asia de Est. Primele 5 motive le puteţi citi mai jos, restul articolului pe adevărul.ro

 

Motivele de mai jos reprezintă trăiri subiective în urma unei luni de călătorie în Asia, călătorie ceva mai neconvenţională în care am căutat să surprind cât mai mult din spiritul local şi naţional. Am dat la o parte excepţiile sau experienţele mai puţin autentice subliniind aspectele cu care am rezonat eu cel mai mult.

Ţările la care mă raportez sunt Vietnam,Laos şi Thailanda.

1. ÎMBRĂCĂMINTEA ŞI ÎNCĂLŢĂMINTEA LEJERE
Nu întâlneşti mai nicaieri falsul formalism vestimentar occidental
Uniforma, cravată /costum indiferent de sezon/temperatură e absentă şi nimeni nu pare a fi deranjat de asta.
Fiind cald mai tot timpul anului mai toată lumea poartă sandale, sunt foarte lejere, te descalţi mult mai uşor şi mersul e mai confortabil. Opţiunile de cumpărături de haine sunt diverse şi cu siguranţă mai originale şi mai autentice ca cele din marile magazine europeene.

2. CALMUL OAMENILOR
Ajungi să uiţi sã te enervezi, să te lupţi cu ceilalţi şi cu tine însuţi, să cauţi sã îţi impui punctul de vedere. Majoritatea covârşitoare  a vietnamiezilor, laoţienilor şi a thailandezilor efectiv par a nu şti sã se enerveze,să se certe şi să se încrânceneze. La noi raportul pare a fi inversat.

3.CĂLDURA IERNII
Motivul principal pentru care călătoresc pentru durate mai lungi în fiecare iarnă către ţări mai călduroase este cã nu mă simt confortabil cu temperaturile foarte scăzute de la noi. Pentru câteva săptămâni e plăcut să te bucuri de iarnă, de atmosfera de sărbători,  de focul din şemineu,  de luminile din oraş, de natura îmbrăcată elegant în alb. Însă luni de zile să zgribuleşti de frig, să pui kilograme de haine pe tine,să te lupţi cu nămeţii,cu gheaţa şi cu murdăria de la topirea zăpezii pentru a te deplasa nu e compatibil cu mine. Din păcate nu m-a prins niciun sport de iarnă pentru a-mi spori bucuria venirii iernii…

4. STRĂZILE ANIMATE ZI ŞI NOAPTE,TOT ANUL
Imi place să văd oameni, să fiu aproape de ei,să  mă  plimb pe străzi, să simt viaţa locuitorilor şi sa interacţionez cu aceştia. Asia este locul perfect pentru satisfacerea acestor plăceri. Aş putea spune că viaţa lor este aproape în întregime în stradă şi în natură . Gătesc pe  stradă, mănâncă pe stradă, dansează pe stradă, unii chiar fac duş pe stradă: )
Multe case sunt deschise complet către stradă.

5. MÂNCAREA, FRUCTELE ŞI SUCURILE DE FRUCTE PROASPETE
Foarte rar se întâmplă să te simţi sătul să nu te mai poţi mişca după ce mănânci în Asia. Cam orice mănânci îţi lasă o stare lejeră de saţietate. Ingredientele sunt proaspete, rezultatele bucătăriei asiatice sunt surprinzătoare,mâncarea e foarte diversă (pe alocuri prea diversă :p)
Fructe dintre cele mai exotice sunt peste tot, la fel ca şi sucurile pregătite pe loc.

Ciiteşte celelalte motive pe adevarul.ro

Popular Posts: