Sanctuarul de ursi de la Zărnești. O experiență emoționantă 

Acum câteva luni Cecilia Enache, din echipa Experience Romania, propusese să includem rezervația de urși de la Zărnești in programul nostru. 

Prima mea reacție a fost că nu vreau sa vizitam niște urși în captivitate. Percepția mea era ca era vorba de o grădină zoologică și nu aș fi vrut sub nicio formă să promovez așa ceva către o audiență internațională.
Am înțeles repede însă că e vorba de cu totul altceva.
Într-o dimineață de noiembrie am pășit împreună cu invitații noștri speciali la sanctuar.

Am privit un film de 5 minute despre istoria urșilor de aici și despre Maya, o ursoaică ce nu a mai putut fi salvată și a murit în brațele fondatoarei sanctuarului, Cristina Lapis.
Unii dintre noi au plâns, ceilalți erau vizibil emoționați.

Fiecare din cei peste 100 de ursi au istorie tristă, de cele mai multe ori au fost abuzați de oameni și ținuți în cuști strâmte, eliberați pentru scurt timp, doar pentru deliciul unor vizitatori sau spectatori la un circ oarecare. Alții provin din grădini zoo desființate unde trăiau oricum în condiții foarte dificile.

Aici au parte de un tratament foarte bun medical și alimentar, 27 de hectare de pădure în care sunt liberi să se bucure.
Unii urși sunt atât de speriați de ideea de libertate încât le ia și o lună de zile să iasă din cuștile în care sunt aduși deși poarta le este deschisă.
Toată experiența este extrem de puternică, nu ai cum să nu fii impresionat de povestea lor, de ochii lor blânzi și de viața nouă ce li s-a oferit.
Eforturile sunt uriașe, pentru amenajarea și administrarea unui spațiu atât de întins și pentru cele 2000 de tone de mâncare oferite zilnic urșilor.

Felicitări celor care din 1998 fac asta, Asociatia Milioane de Prieteni.
Contributie foarte mult la educația copiilor și la înțelegerea mai bună și pentru oamenii mari legat de aceste ființe.
Din păcate soluția unică pentru unii dintre urșii din România e să fie împușcați…

Am rămas și cu o întrebare ce mi-a dat mult de gândit. Acești urși sunt mai liberi acum, dar noi oamenii suntem cu adevărat liberi? Sau e doar mai lung și invizibil lanțul nostru?
#savethebears #experienceromania 

Popular Posts: