Locatia de anul acesta la TEDx Bucuresti a fost Casa Poporului.
Mi-a fost teama ca nu e locatia cea mai inspirata pentru TED.
Din fericire energia extraordinara a speakerilor si a celor peste 1000 de participanti a incalzit atmosfera rece data de marimea salii Alexandru Ioan Cuza si de lipsa incalzirii.
M-am bucurat si de prezenta foarte calda a prezentatoarei, cantareata mea preferata,Irina Sarbu.
Prima prezentare mi-a facut pielea de gaina.
Un doctor chirurg roman,Adrian Lobontoiu,a prezentat foarte explicit (imagini si filme) toate etapele prin care a trecut chirurgia.
Ultima etapa e cea prin care nu se mai face niciun fel de incizie,ci un robot intra in timpul operatiei prin gura pacientului,iar doctorul prin intermediul unei console SF il opereaza cu foarte mare precizie. Doctorul nici nu trebuie sa fie in aceeasi incapere,s-au facut operatii cu pacientul in Europa si doctorul in America.
A doua prezentare a fost despre permacultura,modul natural, regenerativ si organic de a face agricultura si ferme. Krishan George se straduieste sa demonstreze efectele curative ale acestor metode la ferma sa de la Rupea.
Horia Galateanu a prezentat rezultatul muncii de la Adobe, TV everywhere, produs ce a primit un Emmy, categoria inginerie.
Andrei Tudose ne-a energizat si ne-a demonstrat ca avem multe voci in cap care fac mult zgomot.Am vorbit intr-o punga de hartie, am inchis punga si am spart-o.Zgomotul le-a speriat pe doamnele voci si am ramas cu Power of Now, prezenti cu adevarat.
Canadezul Benoit Montreuil a prezentat un sistem logistic revolutionar care cauta sa replice modalitatea de functionare a Internetului in domeniul transportului de marfuri.Lucreaza la o interconectare a sistemelor de transporturi prin optimizarea pachetelor (modularitate,greutate,materiale reciclabile,cutii sigilate si urmarite electronic) si prin eficientizarea gradului de incarcare a tirurilor si a distantelor parcurse. Numeroase centre logistice care sa sparga distantele si sa scurteze la maxim drumul de intoarcere al noului cowboy-soferul de tir ce nu va mai trebui sa doarma peste noapte departe de casa si sa se intoarca gol de unde livreaza incarcatura.O revolutie a logisticii, logistica fiind pentru multi dintre noi o parte nevazuta, dar care in realitate ne alimenteaza cu tot ceea ce consumam.
Ultima prezentare inainte de pranz a fost al lui Markus Orlowsky,speakerul meu preferat de la toate conferintele la care am fost.JCI l-a avut invitat la o conferinta europeana a organizatiei si m-a impresionat de atunci.
Preocuparea sa principala este sa recreeze scoli si alte spatii de educatie, punand accent pe o regandire semnificativa a modului in care copiii sunt educati. Distractie, lucru in echipa, creativitate si o gasire autentica a pasiunilor fiecarui copil.
A aratat din nou ce inseamna sa fii un foarte bun speaker: incredere in sine,divertisment autentic,spontaneitate,empatie,informatie relevanta bine structurata,implicarea audientei si conectarea reala cu aceasta.
Pauza de pranz a fost neconventionala, cu mancare sanatoasa de la Frufru, in paharute de plastic, asezate pe europaleti acoperiti de iarba artificiala. Furat de peisaj nu am mai apucat al doilea paharut de hrana sanatoasa:)
M-am consolat cu faptul ca Elevate http://www.elevate.ro e partener media strategic si am revenit la a doua parte.
Florin Paun de la agentia de cercetare aerospatiala franceza a fost cam tehnic pentru mine, dar Chris Worman, voluntar Peace Corps de 6 ani in Romania, ne-a readus cu picioarele pe pamant.
A spus ca daca vrea cineva sa-l enerveze trebuie sa-i spuna: asta este. El nu tolereaza asta=este si a facut numeroase actiuni de dezvoltare a comunitatilor din mediul rural si are contributii importante la restartromania.ro.Site-ul a generat peste 140 de proiecte focusate pe schimbari pozitive sociale.
Mi-a placut foarte tare gluma legata de Let’s do it Romania. Era foarte mandru ca la prima editie “s-au ridicat din pat sambata dimineata” peste 220 000 de români, singurul moment similar fiind cand ne-au atacat romanii:))
Pierre Bortnowski mi-a facut surpriza sa fie invitat sa prezinte casa Prispa, o casa ce a luat premiul 2 european pentru eficienta energetica la competitia Solar Decathlon 2012 si a fost creata si construita de o echipa de 45 de studenti. Acum 2 saptamani tocmai citisem despre aceasta casa si eram dornic sa-i cunosc pe cei care au conceput-o.
End of part I