Blog de călătorii în viață-Tudor Maxim

Linkedin nu e hi5

Vroiam de mai multa vreme sa scriu parerea mea despre linkedin si folosirea sa.

Pentru mine este foarte util. Imi gestionez contactele mele de business si ma bucur de utilitatea instrumentelor pe care le ofera(Anuntarea de evenimente si proiecte, solicitarea de recomandari pentru anumite pozitii pe care companiile noastre le ofera, urmarirea evolutiei profesionale a contactelor mele, solicitarea de recomandari persoanelor cu care am lucrat etc)

Nu inteleg insa colectionarii de contacte, mereu in competitia de a avea cat mai multe conexiuni, cu care nu se cunosc si care sunt de cele mai multe ori irelevante.
Persoanele care sunt in reteaua mea sunt oameni pe care i-am cunoscut personal, cu care am si colaborat sau cu care am cel putin ceva in comun din punct de vedere profesional.
Imi place si mie sa am cat mai multe contacte,dar cred ca reteaua ta de cunostinte trebuie sa creasca natural si sa aiba substanta.
Adaugand in nestire oameni aparent interesanti in reteaua ta e ca si cum ai avea cartile de vizita a multor profesionisti cu care nu ai nimic in comun si de care nu te poti folosi mai deloc.

Acum ca am descoperit linkedin si am inceput sa invatam sa-l folosim ar fi bine sa ne concentram atentia la folosirea rationala si calitativa a acestei retele profesionale online.
Nu stiu exact cu ce misiune au pornit fondatorii linkedin, insa sunt aproape sigur ca nu au vrut sa faca un director online de persoane…

Daca nu ai facut-o pana acum restructureaza-ti reteaua de contacte si pastreaza doar ce e relevant pentu tine. Scapa de mentalitatea batraneasca, e bine sa stea acolo, imi va fi util candva…

Da, exista buton de remove connection si pe linkedin!

Articol scris cu Wordmobi

Popular Posts:

Tudor says:

Apreciez timpul alocat pentru a-mi scrie si pentru a participa la dezbatere.

Obiectivul meu principal legat de aceasta insemnare era de a educa pe cei care adauga in nestire contacte de a fi cel putin mai atenti inainte de a face asta.
Cine a avut de inteles ceva a facut-o. Daca nu macar i-a dat de gandit.

E imposibil ca ceea ce scrie cineva sa fie imperativ. E parerea mea si modul cum vad sa fie folosit linkedin.
Nu sunt nici superficial asa cum ma acuzi (pe langa celelalte acuze)

Uite:

Sergiu Teodosiu

Managing Partner, http://www.e-fax.ro; Consultant at Ascendis
FYI Linkedin recomanda:
Only invite people you know well and who know you:

Invitations & Connecting
Connecting to someone on LinkedIn implies that you know them well:

They’ll have access to people you know
Others may ask you about them and vice versa
You’ll get updates on their activity
LinkedIn lets you invite colleagues, classmates, friends and business partners without entering their email addresses.

However, recipients can indicate that they don’t know you. If they do, you’ll be asked to enter an email address with each future invitation.

Iti multumesc oricum si pentru ca arati care sunt partile bune a unei liste cat mai mari de contacte.
Majoritatea acelor beneficii le ai si doar apartinand unui grup, fara sa fii conectat direct. Conectare care e bine sa fie dublata de o relatie reala, fie ea in viata reala sau doar online si/sau telefonica…

Dobrino says:

Nu pot fi decat partial de acord cu ceea ce ai spus. Ma deranjeaza insa atitudinea asta de a da lectii pe care o vad in online, de a incerca cu orice pret(chiar daca stupid si prin cliseu) de a face oamenii sa comenteze la insemnarea de pe blog sau de a promova articole din blog pe linked-in si alte site-uri de socializare(vin aici de pe grupul Romanian Managers unde ti-ai pus articolul).

Ai scris acolo ca nu stii care a fost ideea celor care au facut linkedin-ul, ce si-au dorit… pai atunci esti superficial, exista o pagina de About acolo, exista articole, comunicate de presa, interviuri… e plin net-ul.

Exista colectionari de contacte care considera ca sunt mai profesionisti daca au multe contacte, ca “da’ mai bine” si exista colectionari de contacte care nu au astfel de frustrari.

Eu cred ca tu tot n-ai invatat cum se foloseste linkedin-ul insa e dragut ca inchizi cu o concluzie de “dat lectii”. (tuturor).

Linkedin-ul, asa cum spune si unul dintre fondatorii lui la o celebra emisiune talk-show din America a fost facut pentru a facilita contactul dintre antreprenorii care NU se cunosc, de a gasi expertiza buna si gratis(modulul Linkedin Questions/Answers). Chiar el da un exemplu: cand a dorit sa deschida un sediu linkedin in europa, a pus o intrebare pe Linkedin Q&A iar cineva i-a dar un raspuns dintr-o perspectiva pe care el nu o luase in calcul tocmai pt ca tipul era din zona si stia regiunea. Pe tip nu il stia personal.

A avea in lista multi oameni te ajuta cel putin in felul urmator:
– cand dai search, primesti mai multe rezultate
– cand gasesti un om pe care nu il cunosti dar doresti sa-l angajezi ai oportunitatea de a ruga pe cineva sa-ti faca cunostinta(singura modalitate de contact gratuita)

Dar na’, hai sa mai dam lectii… 🙂

Tudor says:

Sper să existe din ce în ce mai multe persoane cu gândirea ta!

Sunt absolut de acord cu punctul tau de vedere.

Linkedin e concepul ca un tool de business pentru a tine legatura cu persoanele pe care le-ai cunoscut, nu pentru creste numarul de conexiuni artificial.

Foarte putine au fost cazurile (le numar pe degete) in care am adaugat ca prieteni persoane pe care nu le-am cunoscut in viata de zi cu zi si asta doar dupa ce am colaborat un timp prin mediul online.