Blog de călătorii în viață-Tudor Maxim

Incalzirea globala si protocolul de la COPENHAGA

De ce summit privind incalzirea globala acum?

Pe langa faptul ca e un subiect de actualitate se lucreaza la un nou protocol global. Protocolul de la Kioto expira in 2012, Statele Unite inca nu l-au ratificat si sunt multe aspecte de renegociat si de reactualizat.
Toate aceste negocieri dintre guverne trebuie sa aiba ca finalitate incheierea unui protocol, in luna decembrie,la Copenhaga. Pe langa guverne, foarte multi actori internationali sunt implicati foarte activ. De la ONU pana la Camera de Comert Internationala,World Business Council for Sustainable Development, JCI si multe alte organizatii. In pregatirea acestui protocol international se organizeaza diverse intalniri,ca aceasta la care particip, ce au ca rezultat exprimarea punctelor de vedere si a solutiilor, specifice grupurilor de interese.
Timpul este scurt si miza uriasa.
9 din 10 din dezastrele naturale sunt legate de schimbarile climatice. Ultimele studii stiintifice arata ca schimbarile climatice se petrec mai rapid decat se estima in 2007.
Principalele solutii legate de reducerea incalzirii globale sunt reducerea emisiilor de carbon si eficientizarea consumului energetic.
Criza economica a adus si multe aspecte pozitive, in primul rand o folosire mult mai rationala si mai eficienta a resurselor. Aceasta noua abordare este similara cu anumite solutii pe care le putem gasi pentru incalzirea globala, prin care sa nu mai irosim resurse inutil si sa eficientizam ceea ce consumam. De la reciclarea lucrurilor pe la care folosim (majoritatea sunt), la folosirea de becuri economice, izolarea casei pentru o temperatura mai mare iarna si mai mica iarna pana la folosirea bicicletei si a mersului pe jos.
Partea dificila e sa constientizam ca pe langa impactul industriei si a companiilor, noi, ca persoane individuale avem un rol decisiv in a ne schimba modul de viata.
Partea frumoasa este ca aceasta schimbare este relativ facila, duce la o viata mai sanatoasa atat pentru noi cat si pentru natura si catre o dezvoltare sustenabila a planetei pe care locuim.

Articol scris cu Wordmobi

Popular Posts: