Mă gândesc la cât de mici am fi dacă am gândi istoria pe termen scurt, pragmatic, exclusiv conform intereselor unei singure generații.
ne e frică măcar să ne gândim la ce ar trebui să facem pentru o nouă unire, cu un popor cu origine comună cu a noastră, cu o limbă comună, cu o istorie împărtășită. Din experiența mea cu moldovenii am descoperit oameni grozavi, prietenoși, ospitalieri, culți și de mare ajutor. Sunt la fel de diferiți de români cum sunt oltenii, bănățenii, muntenii,bucovinenii sau moldovenii din stânga Prutului.
Ne gândim însă că sunt săraci și asta ne-ar afecta și mai tare progresul nostru economic.
Moldovenii poate sunt săraci, dar sunt bogați în spirit și patriotism.
Un colind creat de o femeie simplă, ce a ajuns să conducă un important cor bisericesc.Este recitat de bunica unui prieten,
Marius Vetrici, într-o vizită în Moldova, la Stefan Vodă.
La 27 martie 1918 Moldova s-a unit cu România. La data de 28 Iunie 1940, România a cedat Basarabia Uniunii Sovietice[5][6]. moment în care a fost împărţită între RSS Moldovenească şi Ucraina. A redevenit parte a României între vara anului 1941 şi vara anului 1944 apoi din nou republică sovietică în perioada 1944–1991. Odată cu dezmembrarea Uniunii Sovietice, Republica Moldova a devenit stat independent la data de 27 august 1991, membru al ONU.
Dorim unirea Basarabiei cu Romania … sustin acesta idee pt ca este pamant romanesc , vorbim aceeasi limba si ar fi ilogic sa nu ne unim…
foarte coerent si frumos ce ai scris.
ai dreptate.
pe langa impulsul sentimental cunosc foarte bine detaliat ce ai amintit si tu.
lucrarea mea de diploma a fost pe drept comunitar european.
Eu ca strategie as sprijini cat mai mult Moldova sa ajungă în Uniunea Europeana cât mai repede, aș dezvolta la maxim relațiile politice, economice și culturale in acest timp, iar la momentul oportun aș cere părerea celor 2 popoare pentru reunire…
Moldova are 30% dintre cetateni de altă etnie decât cea “moldovenească, putin sedusi de ideea de a face parte dintr-un stat national roman, unitar si indivizibil in care identitatea lor sa fie diluata.
In conditiile unor principii relativ neclar definite in cadrul tranzitiei, Romania s-a angajat sa respecte un set de principii europene si euro-atlantice, iar schimbarea granitelor din motive sentimentale, in dauna unor criterii de performanta democratica si economica, nu e unul dintre ele.
Europa actuala este intr-o faza in care solidaritatea in interiorul comunitatii este generata de adeziunea fata de principii civice si mai putin fata de sentimente nationale.
Nu “ne e frica sa ne gandim”. Dar trebuie sa fim siguri ca avem mai multe unghiuri de analiza decat cel sentimental si ca am evaluat eventualele consecinte corespunzatoare mai multor scenarii posibile.
p.s. inteleg demersul tau ca un impuls de bunavointa, insa sentimentele “patriotice” sunt f.usor manipulabile
http://www.antena3.ro/stiri/moldova/conflict-antisemit-la-chisinau-mai-multi-protestatari-au-daramat-un-simbol-evreiesc_87371.html