Blog de călătorii în viață-Tudor Maxim

România are cea mai gravă criză a forței de munca din istoria sa

România are cea mai gravă criză a forței de munca din istoria sa.
Fără oameni nu te poți dezvolta economic și cu atât mai puțin nu poți recupera decalajul față de alte țări mai dezvoltate.
De la turism, la construcții, la domeniul bancar, la cel agricol, la IT, niciun domeniu nu a rămas neafectat de fenomenul depopulării României, în paralel cu scăderea natalității.
În viziunea mea văd câteva soluții ce ar putea aduce beneficii importante pentru țara noastră.
  1. Deschiderea completă a pieței de muncă către alte naționalități. Dacă tot am arătat că suntem o țară mai modernă și mai deschisă decât o bună parte dintre noi credeam hai să ne asumăm un rol de lider în Uniunea Europeană în ceea ce privește imigrația. Dacă unele țări nu vor să primească oameni calificați, talentați și dornici de muncă și de o noua viață, nevoiți sa părăsească țările de origine, precum Siria, de ce România nu ar putea spune: la noi sunteți bineveniți, avem nevoie de ajutorul vostru?
  2. Crearea condițiilor cât mai bune pentru ca măcar 5 la suta din cele 5 milioane de români să fie tentați să revină acasă pe termen scurt (1 an). Într-un studiu Repatriot, 70 la sută dintre români, ar dori să revină în țară, la un moment dat. Au o experiență de muncă în culturi occidentale, o mentalitate diferită și competențe ce ar putea sprijini consistent mediul economic, educațional și politic. E complet nesănătos pentru copiii României să crească fără familia completă. În alte țări românii sunt foarte apreciați pentru că muncesc foarte mult și foarte bine. Dacă ar avea motivația necesară cu siguranță ar putea face asta și la noi acasă.
  3. Toți cetățenii ce beneficiază de ajutoare sociale să fie condiționați de integrarea pe piața de muncă, înainte de a mai primi același nivel de sprijin din partea statului. Dacă poți munci și există un excedent uriaș de locuri de muncă, de ce banii din taxe ale mediului privat să se irosească, în loc sa fie investiți în oameni care muncesc?
  4. Restructurarea progresivă cu o treime a aparatului de birocrați, angajați bugetari și eliberarea acestora către mediul privat, în paralel cu o eficientizare substanțială a administrației publice. Avem probabil cea mai mare pondere de angajați la Stat vs angajați în mediul privat. Creșterea salariilor în mediul public, fără a fi urmărită performanța și productivitatea muncii generează o concurență nesănătoasă mediului privat, ce nu poate ține ritmul cu aceste măriri accelerate. Unele domenii strategice cum ar fi medicina sunt excepții.
  5. Revenirea la impozitarea salariilor part-time ca atare. In acest moment deși o persoană lucrează part-time, impozitele pentru salarii sunt afererent unui salariu full-time. Acest fapt descurajează companiile să angajeze categorii precum studenți ce pot lucra doar ca part-time și preferă să angajeze full Time pentru taxe echivalente. În același timp e o tendință tot mai mare a preferinței tinerilor pentru programe de lucru flexibile, part-time, în care timpul alocat pentru muncă să fie din ce în ce mai scăzut.

Popular Posts: